Bliv klogere på de regler, dit biobrændselsfyr skal overholde

dec. 14, 2023

Overholder dit fyr reglerne?

Forsikring og biobrændselsfyr – hvordan hænger det sammen?


Mange landmænd bruger et biobrændselsfyr som deres primære varmekilde, men hvert år oplever flere landmænd brande, der enten starter i eller fra deres fyringsanlæg. Hvis du er en af dem, der har et biobrændselsfyr, er det afgørende at forstå, at det udgør en potentiel brandrisiko. At gå igennem en brand – uanset om den er stor eller lille – er ubehageligt og medfører i værste fald store økonomiske konsekvenser.


Din brandforsikring dækker dine udgifter til reparation eller genopførelse af det brændte samt etablering af midlertidigt varmeanlæg. Det forudsætter dog, at du overholder de gældende regler for brandsikkerhed. Reglerne vil fremgå af din police. I den forbindelse er det vigtigt, at du har fortalt dit forsikringsselskab, at du fyrer med biobrændsel. Du skal også fortælle det, hvis du ændrer placering af fyret eller udskifter det til et fyr et med større effekt eller anden type brændsel.


Hvad skal jeg være opmærksom på?

Generelt skal du være opmærksom på, at dit fyr ikke udgør en unødig brandrisiko. Står dit fyr f.eks. i en bygning, skal du sørge for:


  • at det er placeret i en selvstændig og brandisoleret brandcelle.
  • at døren til fyrrummet lukker automatisk.
  • at fyrrummet holdes rent og ryddeligt uden brandbart oplag.
  • at der inden for døren i fyrrummet er placeret en brandslukker og/eller en tilsluttet vandslange til slukning.
  • at du fejer tabt halm, træpiller, flis osv. væk fra gulvet.
  • at asken opbevares, så gløder ikke kan spredes til bygning eller brandbart oplag.

Halmfyr opsat udendørs skal overholde gældende afstandskrav til andre bygninger. Fyres der manuelt med bigballer, skal der være kørefast underlag foran fyret. Tabt halm fra indfyringen skal fjernes, så gløder fra fyret ikke kan antænde det.


Hvor finder jeg de gældende regler?

Du kan finde yderligere information om de gældende brandsikringsregler i en Brandteknisk Vejledning. Der findes flere forskellige udgaver, fordi reglerne kan variere lidt alt efter fyrets type.


For halmfyr, se Brandteknisk Vejledning nr. 22.


For øvrige biobrændsels-/pillefyr, se Brandteknisk Vejledning nr. 32.


Kontakt DLBR Forsikringsmægler


Har du oplevet en brandskade, som vi skal hjælpe dig med at anmelde? Eller har du brug for rådgivning om brandsikring og forsikring? Tøv ikke med at kontakte os.

Kontakt os
14 Mar, 2024
Så skal du huske at tilpasse dine forsikringer, så du er dækket i tilfælde af uheld og skader
22 Dec, 2023
Tilbagekaldelse af Green Shot-patroner
24 Oct, 2023
Værd at vide om forsikringer og solceller
04 Oct, 2023
Værd at vide om din haglskadeforsikring
04 Oct, 2023
Udløber din forsikringsaftale til nytår?
31 Jul, 2023
Dine forsikringer skal også være klar til høsten
31 Jul, 2023
Dét skal være opmærksom på, når du udlejer boliger og driftsbygninger
31 Jul, 2023
Din ansvarsforsikring dækker forskellige former for forurening – men ikke alle.
02 May, 2023
DLBR Forsikringsmægler A/S er Danmarks førende forsikringsmæglervirksomhed inden for landbrug. Ejerkredsen er landbrugets egne rådgivningsvirksomheder. Vi er ejet af landmænd og vores formål er, at yde landbruget en uvildig, professionel rådgivning om forsikringer og herunder assistere i skadesager. Vi lægger vægt på transparens i forhold til kunder og forsikringsselskaber, et stærkt fagligt miljø og tæt samarbejde mellem vores ansatte. Vi skal nu have en ny kollega til vores kontor i Vordingborg. Derfor søger vi en uddannet forsikringsmægler eller assurandører, der vil uddanne sig til forsikringsmægler.
Flere indlæg
Share by: