Mange landmænd bruger et biobrændselsfyr som deres primære varmekilde, men hvert år oplever flere landmænd brande, der enten starter i eller fra deres fyringsanlæg. Hvis du er en af dem, der har et biobrændselsfyr, er det afgørende at forstå, at det udgør en potentiel brandrisiko. At gå igennem en brand – uanset om den er stor eller lille – er ubehageligt og medfører i værste fald store økonomiske konsekvenser.
Din brandforsikring dækker dine udgifter til reparation eller genopførelse af det brændte samt etablering af midlertidigt varmeanlæg. Det forudsætter dog, at du overholder de gældende regler for brandsikkerhed. Reglerne vil fremgå af din police. I den forbindelse er det vigtigt, at du har fortalt dit forsikringsselskab, at du fyrer med biobrændsel. Du skal også fortælle det, hvis du ændrer placering af fyret eller udskifter det til et fyr et med større effekt eller anden type brændsel.
Generelt skal du være opmærksom på, at dit fyr ikke udgør en unødig brandrisiko. Står dit fyr f.eks. i en bygning, skal du sørge for:
Halmfyr opsat udendørs skal overholde gældende afstandskrav til andre bygninger. Fyres der manuelt med bigballer, skal der være kørefast underlag foran fyret. Tabt halm fra indfyringen skal fjernes, så gløder fra fyret ikke kan antænde det.
Du kan finde yderligere information om de gældende brandsikringsregler i en Brandteknisk Vejledning. Der findes flere forskellige udgaver, fordi reglerne kan variere lidt alt efter fyrets type.
For halmfyr, se Brandteknisk Vejledning nr. 22.
For øvrige biobrændsels-/pillefyr, se Brandteknisk Vejledning nr. 32.
Har du oplevet en brandskade, som vi skal hjælpe dig med at anmelde? Eller har du brug for rådgivning om brandsikring og forsikring? Tøv ikke med at kontakte os.