En afgrødeforsikring dækker udbyttetabet på de forsikrede afgrøder, hvis de bliver beskadiget af:
Du vælger selv hvilke af dine afgrøder, der skal forsikres, ligesom du også vælger, hvor mange procent udbyttetabet skal overstige normaludbyttet, før der udbetales erstatning ved en skade. Du kan vælge mellem 15, 20 og 30 %, og overstiger dit tabte høstudbytte den valgte procent, ydes der erstatning for hele din normale høst.
Du skal tegne din afgrødeforsikring, inden du sår afgrøden; deadline er den 1. maj for vårafgrøder og den 1. november for vinterafgrøder.
Det er ikke kun en enkelt begivenhed, der kan udløse erstatning. Det er summen af tab som følge af dækkede vejrfænomener over vækstsæsonen, der kan udløse erstatning. Således kan tab som følge af frost i det tidlige forår, haglskade forår og sommer, skybrudsskader og lange tørkeperioder tilsammen gøre, at udbyttetabet på en dækket afgrøde bliver så stort, at det udløser retten til erstatning.
Hen over året skal du sikre dig dokumentation for, at der har været vejrbegivenheder, der kan medvirke til at give et samlet afgrødetab, der er så stort, at det udløser erstatning. Dokumentationen kan være i form af fotos, udskrifter fra dine egne eller naboers vejrstationer og lignende. Har tabet været på mere end den valgte udbyttetabsprocent af et gennemsnitsårs udbytte på din bedrift, skal du anmelde det til Topdanmark inden d. 1. april det følgende år.
I øjeblikket er det kun forsikringsselskabet Topdanmark, der tilbyder dækningen, men andre selskaber følger muligvis trop, og konkurrencen vil påvirke både pris og dækning.
Det er ikke relevant at regne på, om det kan betale sig at tegne forsikringen. Historiske data kan ikke bruges, hvis vejret hurtigt udvikler sig mere ekstremt – og skaden kan jo ramme i morgen!
Som med al anden forsikring er spørgsmålet, om man kan bære risikoen selv eller hellere vil udlicitere den til forsikringsselskabet og i stedet betale en årlig præmie, hvis størrelse er kendt.
Hvis du tegner forsikringen, anbefaler vi, at du beholder din nuværende haglskadeforsikring ved siden af. Præmien for korn og raps er ikke høj, og selvrisikoen og erstatningsopgørelsen er væsentligt mere fordelagtig på haglskadeforsikringen end på afgrødeforsikringen.
Husk, at du løbende skal indsamle dokumentation for de vejrforhold, der kan reducere dit høstudbytte.
Du er velkommen til at kontakte os for yderligere information.